Blog

Hvad er en doula?

En fødsels doula er én som er uddannet i at støtte og hjælpe den kommende mor og hendes partner kontinuerligt i graviditeten, under fødslen og i tiden efter fødslen.

Hvorfor vælge en doula?

Der er ingen der efterhånden kan være i tvivl om at der er travlt på fødegangene, og at det er svært at få ansat jordemødre nok. Der bliver skåret mere og mere ned på hjælp og støtte fra det offentlige, i graviditeten. Mange står tilbage med en følelse af at være overladt meget til sig selv. Her kan en doula give dig den tryghed og støtte du som gravid OG din partner har brug for. Den støtte som også er nødvendig i en graviditet, under en fødsel og så sandelig også i tiden efter fødslen.

Der er ingen tvivl om, at i som forældre, jordemoderen og doulaen alle er enige om at det vigtigste af alt er, at få bragt jeres barn godt til verden, hvilket vi har alle forudsætninger for i dagens Danmark. Den del er der heldigvis rigtig godt styr på med et veludviklet og stabilt sundhedsvæsen. Men hvad med jer som kommende forældre? Skal i ikke opleve fødslen af jeres barn som en lykkelig begivenhed? Jeg synes gerne vi må sætte barren lidt højere og stile efter at fødslen også skal være en god oplevelse for jer som par. Derfor skal I høres i jeres ønsker, så længe at baby har det godt. Fødslen af dit barn, er den største begivenhed og bedrift i livet, så det er efter min mening, vigtigt at se tilbage på den med stolthed og som et minde der er værd at ære resten af livet.
 

Hvorfor både have en jordemoder og en doula med til fødslen?

En doula kan ikke sammenlignes med eller erstatte en jordemoder. En doula er ikke medicinsk uddannet. F.eks laver en doula ikke indvendige undersøgelser, hun laver ingen målinger og giver ingen medicinsk smertelindring. Dette er nogle af jordemoderens opgaver.

Hvis du ikke har valgt at have en privat jordemoder med til din fødsel, så kender du højest sandsynligt ikke den jordemoder der skal tage imod dit barn, før timerne inden det skal fødes. Her kan det være en stor fordel at have en doula med, da hun kender jer og omvendt. Hun skaber tryghed og støtter både følelsesmæssigt og fysisk før, under og efter fødslen. Under fødslen kan hun hjælpe med naturlig smertelindring, guide i forskellige fødestillinger, holde et trygt rum, skabe den rette fødestemning, være et talerør mellem jordemoderen og jer, og hjælpe med at få sagt jeres drømme og ønsker højt til jordemoderen. Hun sørger for at partneren eller fødselshjælperen bliver guidet til at hjælpe den seje, stærke og sårbare fødende kvinde, bedst muligt undervejs.


Hvad indebærer møderne med en doula?

Som doula mødes man med den kommende familie i graviditeten til fødselsforberedende samtaler, hvor formålet er at I skal blive klar til fødslen af jeres barn. Møderne tjener også det fine formål at vi lærer hinanden at kende, så en tillid og tryghed kan blomstre og doulaen kan lære jeres ønsker omkring fødslen at kende.

Det kan variere lidt hvilke kompetencer doulaer har, men hvis jeg tager udgangspunkt i mig selv og nogle af de doulaer jeg kender, så kan en doula bl.a. lave rebozomassage, gravidmassage, akupunktur, zoneterapi, ammevejledning, fødselsmodning, fødselsforberedelse, støttende samtaler og meget mere. Men som tidligere nævn, kan det være svært at sætte ord på hvad en doula kan, da vi er forskellige personer, med forskellige interesseområder.

For at vælge den ”rette” doula, kan det være en god ide at booke et møde, for at se om der en den rigtige kemi, og om i føler at hun kan afdække de behov og ønsker i må have.

Har du hørt om doula-effekten?

Det at have en doula med til fødslen, har vist sig at have en positiv effekt på fødslens forløb.

Der er lavet undersøgelser som viser at en doulas tilstedeværelse under fødslen kan:

  • Nedsætte risikoen for akut kejsersnit
  • Reducere forbruget at medicinsk smertelindring
  • Reducere forbruget af ve-stimulerende drop
  • Forkorte fødslens forløb

Kilde: Klaus Marshall: Mothering the mother – How A Doula Can Help You Have A Shorter, Easier, And Healthier Birth

Jeg håber at dette lille skriv kunne give en ide om, hvad en doula er. Tak fordi du læste med 😊